Interview Marloes van der Kooi – Voorzitter HV Niedorp

Samen kunnen we bouwen aan een bloeiende en sterke gemeenschap waarin sport een centrale rol speelt

Een interview met Marloes van der Kooi, voorzitter van Handbalvereniging Niedorp. De rol die wij in dagelijks leven spelen? Ik denk als handbalvereniging is het dorpsgevoel. Mensen komen samen, mensen ontmoeten elkaar, kinderen maken nieuwe vriendinnetjes en ik denk dat je dat echt als dorpsvereniging ook wil. Tuurlijk leef je een prestatie wil je sportief wat moois neerzetten maar ik denk dat, dat gewoon de basis is.

Wat is er nodig om Niedorp Sportcentrum uit te laten groeien tot een voor de vereniging?

“Als wij zouden zeggen nieuw toekomstig sportcomplex waar we naartoe werken hoe je dat sociaal kan laten groeien. Ik denk zeker als je een wat centralere plek krijgt dat je beter zichtbaar bent als vereniging en dat ook natuurlijk bevorderlijk is voor de leden.

De drempel wordt lager, je bent wat makkelijker bereikbaar, mensen weten beter dat je bestaat. Ook vanuit een ander dorp. Ik denk dat je meer zeg maar de mond op mond reclamen en ook meer dat ze elkaar gaan ontmoeten en ja dan kan je door.”

Wat kan het Niedorp Sportcentrum jullie vereniging bieden?

“Sowieso wat een het sportcomplex ons kan bieden als vereniging. Is een groei binnen de vereniging. Maar de huidige leden die wij hebben ja daar komen wij nu mee vast te staan. Ze willen trainen en ze willen door, maar we hebben simpelweg niet de ruimte en de capaciteit nu reguliere handbal, om ze dat te bieden.

Dat is toch wel onze wens dat als je als een lid bij je komt. Ongeacht welke leeftijd, ongeacht welk niveau en welke capaciteiten de persoon heeft. Dat je ze iets kan bieden en ja daar lopen wij nu gewoon op vast.”

Wat voor invloed zal Niedorp Sportcentrum hebben op de vitaliteit van mensen uit de omgeving?

“Nou sowieso je vitaliteit bevordert je sowieso als je heel veel gaat sporten. Dus wij willen heel veel leden hebben, maar ik denk dat, dat zeker het belangrijk is wat het bevorderd is als je gewoon een mooie centrale plek heb. Wat ik net al zei voor het dorp ben. Waar mensen zich prettig voelen, waar ze zich op het gemak voelen en dat je dan echt wat kan bieden. Dat hopen we echt wel. Mocht dat sportcomplex en reizen wel te kunnen doen voor de mensen. Dat je wat kan bieden als vereniging.”

Hoe hoog is de nood om een nieuw sportcentrum te realiseren voor jullie vereniging?

”Niedorp handbal hoeveel we afgelopen jaar natuurlijk als Beach handbalveld het gepromoot hebben. Is dat niet alleen wat de vereniging doet. We hebben ook gewoon het reguliere handbal nog. Waar we ontzettend actief in zijn. Teams die inderdaad echt bij op ons niveau spelen. Die moeten de ruimte hebben om te gaan trainen en hoe prachtig dat Beach complex is, hoe prachtig het buitenveld is, hebben wij nog steeds maar één sporthalletje en één zaal. Waar wij het mee moeten doen met andere verenigingen.

Dus wij kunnen ze niet de groei mogelijkheden bieden en dat zou toch wel de droom zijn van de vereniging.”

Wat is jullie grootste wensen voor het nieuwe sportcomplex?

“Dat staat echt boven aan het wensenlijstje om dat te kunnen bieden. Is als de nieuwe Sporthallen komt. Dat er een zaal naast komt puur qua training, zodat wij ruimte hebben om in de uren die wij nodig hebben het daar te kunnen doen. Dat we niet meer hoeven uit te wijken wat we nu hebben naar andere sporthallen.

Dan kan je groeien maar dan kan je ook je gaan oriënteren op bijvoorbeeld een gehandicapte handbal dat mensen met een wat minder beperkt even goed hun sport kunnen uitoefenen, maar we hebben heel veel mooie ideeën en we willen heel veel, maar daarvoor hebben we ruimte nodig en die ruimte hebben wij echt nodig in die tweede hal”

Hoe betrekken jullie de leden van de vereniging of organisatie bij de plannen voor het Niedorp Sportcentrum?

“Nou we pakken iedere informatie die vanuit een hele hardwerkende werkgroep komt sowieso mee. Momenteel staat het even wat stil. Ze doen heel veel maar is er wat weinig te delen, maar als er vragen zijn weten ze bij wie ze terecht kunnen. Geven we die ook Open en eerlijk. Proberen we ze wel zoveel mogelijk daarbij te betrekken waar mogelijk is, maar ja soms is er even meer dan een andere keer.“

Wat zijn de grootste uitdagingen die er komen kijken bij de realisatie van het Niedorp Sportcentrum?

“Ik denk wat voor iedere vereniging de grootste uitdaging wordt om dat sportcomplex te realiseren is. Hoe je het onlosmakelijk ook bent daar hangt een financieel kaartje aan. Je wil een mooie lage contributie hebben voor je vereniging en voor je leden maar we weten allemaal als je iets gaat realiseren kost het gewoon heel veel geld. Dus dat is voor ons best wel ja een struikelblok. Ook daar moeten we onze weg in zien te vinden, maar dat geldt niet voor ons.

Dat geldt ook voor de andere verenigingen en ook de werkgroep heeft daar gewoon een hele uitdaging aan. want ja hoe ga je het met sponsoren doen, hoe ga je contributie doen dat zijn heel veel haken en ogen en we hopen gewoon dat die puzzelstukjes in de loop van de tijd dat we doorgroeien die gewoon op zijn plek gaan vallen. Maar we willen nu onze leden wat bieden we willen in de toekomst. De leden blijven wat blijven bieden en we hopen dat als we beter zichtbaar zijn we ook die groei kunnen meemaken. Dus heb je alleen maar meer ruimte nodig en meer tijds plekken voor trainen en dat Beach handbalveld dat, dat zand. Dat gaat mee dat staat, gaat nu in zijn kinderschoenen en we zijn er mee bezig en daar gaan we nog heel erg mee in groeien Dus dat gaat mee en daar gaan we zeker zeker mee door.”

De ambitie is om Niedorp Sportcentrum in 2027 in gebruik te nemen. Hoe realistisch is die ambitie in jullie ogen?

“2027 een nieuw sportcomplex. Ja het zou fantastisch zijn eh is het een hele datum. Nee als ik heel eerlijk ben is dat het niet, maar als je geen stip zet waar je naartoe wil werken met z’n allen dan ben je voor niets aan het werk dus je moet ergens een punt zetten en een puntje kan je verschuiven maar hij staat er wel en ja zou gewoon natuurlijk fantastisch zijn.”