Hoe het begon
In 2015 zijn er al plannen ontwikkeld (m.n. op initiatief van toenmalig voorzitter van v.v. Winkel, André Buikema) om te komen tot een nieuw sportcomplex voor de kern Winkel/Nieuwe-Niedorp. Dit leidde tot een Startnotitie sportpark van de toekomst Winkel/N. Niedorp opgesteld door het bureau Holland Sport uit Alkmaar. Er werd een droom als stip op de horizon gezet, het ‘sportcomplex van de toekomst’.
Aanleiding tot het plan was de behoefte om sport-, culturele- en recreatieve functies te combineren en zodoende een meer toekomstbestendige en centraal gelegen complex voor sport, bewegen, welzijn en recreatie te creëren. Met de ontwikkeling van de plannen liggen er kansen om faciliteiten te realiseren die voldoen aan de nieuwste eisen & wensen op het gebied van verblijf, sport en recreatie en die tegelijkertijd voor de gemeenschap gelijkblijvende of liefst lagere kosten met zich meebrengen. Een sportpark als sportief en recreatief middelpunt van dorp, wijk en buurt. Een sportpark dat bestaat uit verschillende sportieve- en recreatieve functies zoals: sportvelden (voetbal, tennis, handbal, beachsporten, etc), zwembad, wandelroute, workout toestellen, etc. Maar ook zorgt voor sociale cohesie en verschillende andere maatschappelijke-, culturele en sociale functies bundelt. Daarmee zoveel mogelijk samenwerking, efficiency en multifunctionaliteit bewerkstelligen voor de kernen Winkel en Nieuwe Niedorp. Daarnaast is de overtuiging dat een veel groter maatschappelijk rendement haalbaar moet zijn. Aspecten zoals innovatie, duurzaamheid, multifunctionaliteit en energiebesparende maatregelen (wellicht energieneutraal) worden hierbij nadrukkelijk meegenomen.
Wat is een sportcomplex van de toekomst?
Het traditionele idee van sportcomplexen en sportparken die voor één individuele vereniging of sport gebouwd worden, wordt hierbij losgelaten. Er wordt meer gekeken naar de gezamenlijke sportbehoefte en daarbij hoort een zoveel mogelijk efficiënt gebruik van verblijfsruimten, kleedkamers, velden, voorzieningen e.d. Sporten die gecombineerd kunnen worden dienen zoveel als mogelijk de samenwerking aan te gaan. Ook de kern- of dorp overstijgende insteek, zonder daarbij het lokale voorzieningenniveau in absolute zin te verarmen. Door samenwerking en combineren van naastgelegen voorzieningen en het bevorderen van sterke, vitale verenigingen in combinatie met professioneel beheer zijn er kansen en voordelen te verwachten. Daarbij wordt veel verder gekeken dan de sport: culturele-, welzijns- en medische voorzieningen kunnen daar een perfecte samenwerkingspartner zijn daarbij. Denk aan scholen, fysiotherapeuten, dokters, tandartsen, dorpshuis, vergaderruimte, commerciële dienstverlening, etc. Qua bouw en realisatie worden de nieuwste technieken en duurzaamheidsmaatregelen.
Impressie van een sportcomplex op het huidige terrein in Winkel.
__________________________________________________________________
Na het voortvarende begin zakte het enthousiasme toch weg en leek het plan vast te lopen. Tot 2020:
Tennisclubs pakken de draad weer op
De twee tennisclubs die Winkel en Nieuwe-Niedorp rijk zijn hebben de koppen weer bij elkaar gestoken om te onderzoeken of er een gezamenlijk nieuwe complex gerealiseerd zou kunnen worden. De stap om het ‘oude’ plan weer nieuwe leven in te blazen was daarop snel gemaakt. Alle clubs, inclusief de gemeente, die daarvoor in aanmerking kwamen werden bij elkaar geroepen. Dit had tot gevolg dat er in oktober 2020 een ‘intentieverklaring’ werd ondertekend. De ondertekenaars van deze verklaring waren:
Voetbalvereniging Winkel, Voetbalvereniging Nieuwe Niedorp, Tennisvereniging Winkel, Tennisvereniging Nieuw Niedorp, Handbalvereniging Nieuw Niedorp, Stichting Niedorphal, Stichting zwembad de Wirg, Sportstichting Niedorp.
De deelnemers spraken met de intentieovereenkomst o.a. af dat
- zij ter uitvoering van deze overeenkomst samenwerken in de vorm van een projectorganisatie.
- er een werkgroep wordt opgericht voor het Toekomstbestendig Sportcomplex
- de werkgroep heeft tot taak het onderzoek naar de mogelijkheden voor een gemeenschappelijk sportcomplex met multifunctionele accommodatie te begeleiden, het proces van de totstandkoming van het nieuwe Toekomstbestendig Sportcomplex zodanig te begeleiden dat de daarvoor noodzakelijke besluiten door de daartoe bevoegde functionarissen van partijen warden genomen.
- deze intentieverklaring wordt afgesloten veer de periode 1 september 2020 tot en met 31 augustus 2021.
Kort daarop werd er door het bureau Treem een brainstormsessie georganiseerd waarbij nog meer partijen waren uitgenodigd. Bij deze sessie spraken alle deelnemende partijen hun ‘droom’ uit over het toekomstige complex.
De werkgroep kreeg als titel ‘regiegroep’. Gezocht werd naar personen die niet direct betrokken (bijv. als bestuurslid) waren bij de deelnemende partijen.
Taak van de regiegroep
Conform de door alle betrokken verenigingen getekende intentieovereenkomst heeft de regiegroep 2 hoofdtaken, namelijk:
- A) De regiegroep heeft tot taak het onderzoek naar de mogelijkheden voor een gemeenschappelijk sportcomplex met multifunctionele accommodatie te begeleiden;
- B) De regiegroep heeft tot taak het proces van de totstandkoming van het nieuwe Toekomstbestendig Sportcomplex zodanig te begeleiden dat de daarvoor noodzakelijke besluiten door de daartoe bevoegde functionarissen van partijen werden genomen binnen de termijnen die zijn opgenomen in een planning.
Concreet wordt er van de regiegroep verwacht dat zij:
- Samen met de stuurgroep komen tot de concrete inrichting van het multifunctionele sportcomplex;
- Uitwerking geven aan de financiële kaders, zowel qua investeringsbegroting, de financieringsopzet als de exploitatiebegroting;
- Uitwerking geven aan de juridische structuur met betrekking tot het multifunctioneel sportcomplex en de samenwerking hieromtrent van alle betrokken partijen;
- Een projectorganisatie inrichten met verschillende expertisecommissies met leden van de besturen van de verenigingen en externe deskundige;
- Het opstellen van een concrete planning voor alle aspecten om te komen tot een volledig afgerond plan voor het complex met minimaal bovenstaande elementen;
- En al het andere verzorgen wat benodigd is voor de realisatie van een multifunctioneel sportcomplex;
- Alles in samenspraak met de stuurgroep van voorzitters van de betrokken verenigingen.
Algemeen profiel leden van de regiegroep
Van alle leden van de regiegroep wordt verwacht dat zij:
- Maatschappelijk betrokken zijn
- Bestuurlijk en/of leidinggevende capaciteiten hebben
- Echte teamplayers zijn die bereid zijn tot concessies en consensus
- Van onbesproken gedrag zijn (VOG verklaring is vereiste)
- Breed gedragen zijn door de gemeenschap
- Onafhankelijk kunnen opereren van de verenigingen
- Afdoende tijd hebben voor deze bijzondere uitdaging
Van de voorzitter wordt daarnaast verwacht dat hij/zij:
- Een echte bruggenbouwer is
- Beschikt over een groot netwerk in de regio
Van de penningmeester wordt daarnaast verwacht dat hij/zij:
- veel ervaring heeft met complexe financiële organisaties
- ervaring heeft met fondsenwerving en subsidieaanvragen
Bij de werving van de overige leden wordt gestreefd dat de regiegroep in geheel over een zo breed mogelijk spectrum van expertises bezit, onder andere op het gebied van: bouw, bestuurlijke besluitvormingsprocessen, fondsenwerving., juridische zaken.
De stuurgroep vond vier personen bereid om zitting te nemen in de regiegroep:
Hans Stammes, Jeroen de Heer, Ruud Wiedijk en Nico Schilder. Korte tijd nadat de regiegroep met de werkzaamheden was begonnen is Ruud Wiedijk vervangen door Dick Koster.